Bland kobbar och skär

Längst ut i havsbandet i Stockholms mellersta skärgård hittar du ön Möja.

Äta och dricka

Restaurangerna på ön är ett flertal. Familjeägda Wikströms Fisk i Ramsmora serverar egenfångad färsk fisk med hembakta efterrätter. Färsk fisk, skaldjur och delikatesser kan också köpas över disk i Olsson & Jernbergs fiskebod i Berg, där går det även bra att äta lunch. Restaurang Pärlan och Möja Värdshus, båda i byn Berg, erbjuder varierade menyer och drycker. Är du sugen på en pizza är det Möja Hamnbar i Kyrkviken som gäller eller Jeppes Gästgiveri i Långvik, där hittar du även fika och färskt bröd. Något du inte bör missa under ditt besök är Möjas egna taffelbrännvin och vodka från Långviks Krydderi!

Se och göra

Paddla kajak, hyr jetski eller varför inte prova lerduveskytte? Efter en välsmakande middag avslutas kvällen bäst på Möja Dansbana där flertalet band spelar under sommarmånaderna. För den som vill utforska ön och dess historia finns det flera sevärdheter. I Berg ligger Möja Hembygdsmuseum och i Ramsmora Roland Svensson-museet. Kommer du söderifrån kan du strax efter avfarten till Löka få en skymt av öns strutsar. På berget vid Möja skola ligger Vårdkasen, byggd 1914, och i Kyrkviken intill Bergs by hittar du Möja Kyrka, uppförd år 1768. I Kyrkviken ligger även Möja Slöjd i Trålboden där du kan ta del av lokalt hantverk. Den konstintresserade kan även ta sig en tur till Skärgårdsgalleriet i Långvik.

Möja

Serviceutbudet på Möja är stort med två matvarubutiker (den ena även vinteröppen), en i öns södra hamn Berg och den andra på norra sidan i Långvik. Här kan du även tanka båten medan barnen äter glass. Butiken i Berg har alkoholutlämning från Systembolaget samt utlämning av apoteksvaror. Det går alldeles utmärkt att cykla mellan öns byar. Cykeluthyrning finns på flera ställen, bland annat på Möja Hamnbar i Berg. För den som föredrar att ta sig fram på annat sätt går det bra att åka taxi. På ön finns även en läkarstation och ett bibliotek. Gym finns i Möjahallen. Det finns inga bankomater på ön men kort fungerar i de flesta butiker och på restaurangerna. Det kan vara bra att ha kontanter med sig ändå.